Restaurang­programmet

Det här är det självklara valet för dig med professionella ambitioner. Vi ger dig förutsättningarna att lyckas i en fantastisk bransch som är i ständig utveckling. Vi strävar efter att utbildningen ska vara klimatsmart och lägger stort fokus på hållbar utveckling.

Antagningsgräns
197,5 p

Antagningsgräns, median
212,5 p

Högskolebehörighet
Ja

Andel elever med gymnasie­examen
95 %

Schema
Visa schema

Poängplan (kurser)
Visa poängplan

Om programmet

Passar dig som

- Vill ha möjligheten att få en förstklassig yrkesutbildning och gå ut direkt i jobb - Vill plugga vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet. - Vill arbeta kreativt och vill lära dig om matlagningens kemi. - Är utåtriktad och gillar gästkontakt.

Vanliga framtidsyrken

Kock, servitör/servitris, hovmästare, souschef, köksmästare, restaurangchef, sommelier, bartender, matskribent, barista mm. Med den allmänna behörigheten till universitet och högskola kan du även bli bl.a. polis, lärare & kurator

Inriktningar

Det här gör vi

  • Råvarukunskapen är i fokus redan från ÅK1. Bl.a. får du lära dig att filéa fisk, hur de ser ut och hur man tillagar dem.
  • RL på Nobel
    Vi är stolta över att, som enda Stockholmsskola, få medverka vid Nobelmiddagen på Stadshuset. Varje år nomineras två elever som får delta.
  • I samband med julbordet får du lära dig allt från konservering, inläggning och korvtillverkning till pastej- och kolakokning. Alla 3 årskurser är delaktiga.
  • RL elever APL
    Du gör praktik i alla årskurser. Den sista terminen i ÅK3 är den längsta på 12 veckor. Där erbjuds många elever sin första anställning efter studenten.
  • I trean läser du olika dryckeskurser varav en har fokus på barteknik och cocktailtillverkning.
  • Vi gör många studiebesök under din tid på TGY. Ett stående inslag är Ulriksdals Slottsträdgård, med odlingsfokus på frilandet samt en grym vegetarisk lunch.
  • På kaffeskolan lär man sig hantera en espressomaskin, skumma mjölk till rätt temperatur och om bönans väg från buske till butik.
  • I matsalen arbetar ni med bärtekniker, servettbrytningar, uppdukningar, dekorationer och serveringsmetoder.
  • Genomgående är råvarukunskapen alltid i fokus. Ni kommer alltid att möta hög kvalité på råvaror i säsong. Med det menas det som växer och är bäst just nu!

Frågor & svar

Programmet ger dig grundläggande behörighet till universitet och högskola. (Du kan välja att ta yrkesexamen utan denna grundläggande behörighet om du önskar det).

Ja, restaurangbranschen växer och utvecklas hela tiden, vilket innebär att efterfrågan på kompetent personal är mycket stor.

För att få yrkesexamen behöver du ha godkänt i de flesta kurser (2250 poäng av 2500). I den senaste avgångsklassen gick 100 % av eleverna ut med yrkesexamen. Detta innebär även att du får tillgodoräkna dig 3 års yrkeserfarenhet.

Personal & lärare

Porträttfoto av Paula Stenberg

Paula Stenberg

Biträdande rektor, Skolledning

paula.stenberg@botkyrka.se

070 889 18 46

Bitr. rektor: Restaurangprogrammet, Aspbergerstödet, TG:s schemaläggning

Porträttfoto av Roger Pettersson

Roger Pettersson (ROPE12)

Lärare

roger.pettersson@botkyrka.se

Restaurangämnen

Porträttfoto av Camilla Karlsson

Camilla Karlsson (CAKA11)

Lärare

camilla.karlsson1@botkyrka.se

Restaurangämnen

Porträttfoto av Miriam Bagner Jensmar

Miriam Bagner Jensmar (MBA)

Lärare

miriam.bagner.jensmar@botkyrka.se

Restaurangämnen, servering och dryck

Porträttfoto av Marcus Göransson

Marcus Göransson (MGO)

Lärare

marcus.goransson@botkyrka.se

Engelska, historia, religion och samhällskunskap

Porträttfoto av Patricia Kaldoyo

Patricia Kaldoyo (PAK)

Lärare

patricia.kaldoyo@botkyrka.se

Idrottsämnen