Restaurangprogrammet
Det här är det självklara valet för dig med professionella ambitioner. Vi ger dig förutsättningarna att lyckas i en fantastisk bransch som är i ständig utveckling. Vi strävar efter att utbildningen ska vara klimatsmart och lägger stort fokus på hållbar utveckling.
Inriktningar
Om programmet
Passar dig som
- Vill ha möjligheten att få en förstklassig yrkesutbildning och gå ut direkt i jobb - Vill plugga vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet. - Vill arbeta kreativt och vill lära dig om matlagningens kemi. - Är utåtriktad och gillar gästkontakt.
Vanliga framtidsyrken
Kock, servitör/servitris, hovmästare, souschef, köksmästare, restaurangchef, sommelier, bartender, matskribent, barista mm. Med den allmänna behörigheten till universitet och högskola kan du även bli bl.a. polis, lärare & kurator
Det här gör vi
-
Råvarukunskapen är i fokus redan från ÅK1. Bl.a. får du lära dig att filéa fisk, hur de ser ut och hur man tillagar dem. -
Vi är stolta över att, som enda Stockholmsskola, få medverka vid Nobelmiddagen på Stadshuset. Varje år nomineras två elever som får delta. -
I samband med julbordet får du lära dig allt från konservering, inläggning och korvtillverkning till pastej- och kolakokning. Alla 3 årskurser är delaktiga. -
Du gör praktik i alla årskurser. Den sista terminen i ÅK3 är den längsta på 12 veckor. Där erbjuds många elever sin första anställning efter studenten. -
I trean läser du olika dryckeskurser varav en har fokus på barteknik och cocktailtillverkning. -
Vi gör många studiebesök under din tid på TGY. Ett stående inslag är Ulriksdals Slottsträdgård, med odlingsfokus på frilandet samt en grym vegetarisk lunch. -
På kaffeskolan lär man sig hantera en espressomaskin, skumma mjölk till rätt temperatur och om bönans väg från buske till butik. -
I matsalen arbetar ni med bärtekniker, servettbrytningar, uppdukningar, dekorationer och serveringsmetoder. -
Genomgående är råvarukunskapen alltid i fokus. Ni kommer alltid att möta hög kvalité på råvaror i säsong. Med det menas det som växer och är bäst just nu!
Frågor & svar
Får man högskolebehörighet om man går Restaurangprogrammet på Tumba Gymnasium?
Programmet ger dig grundläggande behörighet till universitet och högskola. (Du kan välja att ta yrkesexamen utan denna grundläggande behörighet om du önskar det).
Är det lätt att få jobb efter gymnasiet?
Ja, restaurangbranschen växer och utvecklas hela tiden, vilket innebär att efterfrågan på kompetent personal är mycket stor.
Vad innebär det att ta yrkesexamen?
För att få yrkesexamen behöver du ha godkänt i de flesta kurser (2250 poäng av 2500). I den senaste avgångsklassen gick 100 % av eleverna ut med yrkesexamen. Detta innebär även att du får tillgodoräkna dig 3 års yrkeserfarenhet.
Personal & lärare

Paula Stenberg
Biträdande rektor, Skolledning
Bitr. rektor: Restaurangprogrammet, Aspbergerstödet, TG:s schemaläggning



Miriam Bagner Jensmar (MBA)
Lärare
miriam.bagner.jensmar@botkyrka.se
Restaurangämnen, servering och dryck

Marcus Göransson (MGO)
Lärare
Engelska, historia, religion och samhällskunskap
