Restaurang­programmet

Det här är det självklara valet för dig med professionella ambitioner. Vi ger dig förutsättningarna att lyckas i en fantastisk bransch som är i ständig utveckling. Vi strävar efter att utbildningen ska vara klimatsmart och lägger stort fokus på hållbar utveckling.

Antagningsgräns
172,5 p

Antagningsgräns, median
210 p

Högskolebehörighet
JA - möjlighet att välja

Andel elever med gymnasie­examen
100%

Schema
Visa schema

Poängplan (kurser)
Visa poängplan

Om programmet

Passar dig som

- Vill ha möjligheten att få en förstklassig yrkesutbildning och gå ut direkt i jobb - Vill plugga vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet. - Vill arbeta kreativt och vill lära dig om matlagningens kemi. - Är utåtriktad och gillar gästkontakt.

Vanliga framtidsyrken

Kock, servitör/servitris, hovmästare, souschef, köksmästare, restaurangchef, sommelier, bartender, matskribent, barista mm. Med den allmänna behörigheten till universitet och högskola kan du även bli bl.a. polis, lärare & kurator

Inriktningar

Det här gör vi

  • Råvarukunskapen är i fokus redan från ÅK1. Bl.a. får du lära dig att filéa fisk, hur de ser ut och hur man tillagar dem.
  • RL på Nobel
    Vi är stolta över att, som enda Stockholmsskola, få medverka vid Nobelmiddagen på Stadshuset. Varje år nomineras två elever som får delta.
  • I samband med julbordet får du lära dig allt från konservering, inläggning och korvtillverkning till pastej- och kolakokning. Alla 3 årskurser är delaktiga.
  • RL elever APL
    Du gör praktik i alla årskurser. Den sista terminen i ÅK3 är den längsta på 12 veckor. Där erbjuds många elever sin första anställning efter studenten.
  • I trean läser du olika dryckeskurser varav en har fokus på barteknik och cocktailtillverkning.
  • Projekt i ÅK3 tillsammans med Sjöborgen, en självhushållningsgård i Småland. Fokus är råvaran där eleverna får skapa en meny endast av det som finns på gården.
  • Vi gör många studiebesök under din tid på TGY. Ett stående inslag är Ulriksdals Slottsträdgård, med odlingsfokus på frilandet samt en grym vegetarisk lunch.
  • På kaffeskolan lär man sig hantera en espressomaskin, skumma mjölk till rätt temperatur och om bönans väg från buske till butik.
  • I matsalen arbetar ni med bärtekniker, servettbrytningar, uppdukningar, dekorationer och serveringsmetoder.
  • Genomgående är råvarukunskapen alltid i fokus. Ni kommer alltid att möta hög kvalité på råvaror i säsong. Med det menas det som växer och är bäst just nu!

Frågor & svar

Ja, genom att göra ett strategiskt val i samband med det Individuella Valet i åk 2, där du kan välja svenska 2 och 3 får du allmän behörighet till högskolan eftersom engelska 6 ingår i den ordinarie kursplanen.

Ja, restaurangbranschen växer och utvecklas hela tiden, vilket innebär att efterfrågan på kompetent personal är mycket stor.

För att få yrkesexamen behöver du ha godkänt i de flesta kurser (2250 poäng av 2500). I den senaste avgångsklassen gick 100 % av eleverna ut med yrkesexamen. Detta innebär även att du får tillgodoräkna dig 3 års yrkeserfarenhet.

Personal & lärare

Porträttfoto av Paula Stenberg

Paula Stenberg

Biträdande rektor, Skolledning

paula.stenberg@botkyrka.se

070 889 18 46

Bitr. rektor: Introduktions- och Restaurangprogrammet, Aspbergerstödet, TG:s schemaläggning

Porträttfoto av Marek Komorowski

Marek Komorowski (MKO)

Lärare, Program- och alagsansvarig

marek.komorowski@botkyrka.se

070 768 57 40

Programansvarig för Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Restaurangämnen

Porträttfoto av Johan Larsson

Johan Larsson (JLA)

Lärare, Program- och alagsansvarig

johan.larsson@botkyrka.se

Programansvarig för Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Restaurangämnen

Porträttfoto av Sara Lundgren

Sara Lundgren (SWE)

Lärare, Program- och alagsansvarig

sara.lundgren@botkyrka.se

Programansvarig för IM, svenska, religion och filosofi

Porträttfoto av Miriam Bagner Jensmar

Miriam Bagner Jensmar (MBA)

Lärare

miriam.bagner.jensmar@botkyrka.se

Restaurangämnen, servering och dryck

Porträttfoto av Victoria Iribarne Gomez Haedo

Victoria Iribarne Gomez Haedo (VGO)

Lärare

victoria.iribarne.gomez.haedo@botkyrka.se

Engelska och spanska

Porträttfoto av Marcus Göransson

Marcus Göransson (MGO)

Lärare

marcus.goransson@botkyrka.se

Engelska, historia, religion och samhällskunskap

Porträttfoto av Patricia Kaldoyo

Patricia Kaldoyo (PAK)

Lärare

patricia.kaldoyo@botkyrka.se

Idrottsämnen