Finans­ekonomiska programmet

Välj Sveriges enda gymnasieutbildning i finansiell ekonomi! Finek är för dig med hög ambitionsnivå. En unik spetsutbildning med riksintag i en global framtidsbransch. När du slutat här har du redan börjat på högskolan.

Antagningsgräns
280 p

Antagningsgräns, median
337.5 p (med inträdesprov)

Högskolebehörighet
Ja

Andel elever med gymnasie­examen
100 %

Schema
Visa schema

Poängplan (kurser)
Visa poängplan

Om programmet

Passar dig som

... vill lära dig allt om finansekonomi och samtidigt få testa att studera på universitetet redan i gymnasiet. Då är finansinriktningen något för dig. Det här är en inriktning för dig som både vill få en bred behörighet inför universitetsstudierna och samtidigt lära dig om de samhällsekonomiska förutsättningarna för företag och privatpersoner.

Vanliga framtidsyrken

Inriktningen finansekonomi är perfekt för dig som i framtiden vill jobba inom t. ex. bank och finans, aktiemäklareri, fastighetsekonomi, fastighetsekonomi, redovisningskonsult, jurist, fastighetsmäklare, entreprenör, journalist etc, etc.

Det här gör vi

  • Utflykt
    Vid skolstarten träffas alla årskurser i Finek på Tumba Bruk för att lära känna varandra och äta Pizza.
  • I årskurs 2 på Finek lär vi oss om hur aktiemarknaden fungerar. I samband med detta får vi följa hur våra fiktiva aktieportfölj utvecklar sig under året.
  • I årskurs 2 åker vi in till Södermalm i Stockholm för att lära oss om marknadsundersökningar och statistik fungerar i praktiken.
  • I årskurs 3 läser vi på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och från skolstart till höstlovet. Där skriver vi vårt gymnasiearbete.

Frågor & svar

Nej. Det viktigaste är din inställning. Om du vill lära dig mycket och du samtidigt är beredd att arbeta i skolan så kommer du att klara Finek alldeles utmärkt.

Du behöver läsa matematik 3C för att kunna läsa högskolekursen på KTH. Dessutom läser du naturkunskap 2 vilket ger dig en ännu bredare behörighet till fler ekonomiutbildningar på högskolenivå.

Många elever läser ekonomi, exempelvis på handelshögskolan i Stockholm eller Stockholms universitet. Ett flertal väljer också att fortsätt läsa den utbildning på KTH som de påbörjade under årskurs tre. En hel del elever har valt att läsa andra utbildningar än ekonomi som t.ex. journalist eller lärare.

När du söker till Finek kan du göra ett antagningsprov i matematik och en intervju. Resultaten (max 100 poäng) på dessa läggs på dina poäng från högstadiet. Dessa använder du dock bara när du söker till oss.

Personal & lärare

Porträttfoto av Fredrik Glennsjö

Fredrik Glennsjö (FGL)

Lärare, Program- och alagsansvarig

fredrik.glennsjo@botkyrka.se

Programansvarig för FINEK, matematik och företagsekonomi

Porträttfoto av Jannika Ojeda Meftah

Jannika Ojeda Meftah (JA07ME)

Lärare

jannika.ojeda.meftah@botkyrka.se

Lärare i spanska och engelska

Porträttfoto av Martin Andersson

Martin Andersson (MAA)

Lärare

martin.andersson@botkyrka.se

Finansekonomi, samhällskunskap och historia

Porträttfoto av Anna Bergvall Gustavsson

Anna Bergvall Gustavsson (ABE)

Lärare

anna.bergvall.gustavsson@botkyrka.se

Svenska och engelska

Porträttfoto av Ulf Hallberg

Ulf Hallberg (UHA)

Lärare

ulf.hallberg@botkyrka.se

Idrottsämnen

Porträttfoto av Jamil Akkawi

Jamil Akkawi (JAK)

Lärare

jamil.akkawi@botkyrka.se

Historia och religion

Porträttfoto av Patrik Kull

Patrik Kull (PKU)

Lärare

patrik.kull@botkyrka.se

Företagsekonomi