Estetiska programmet Musik

På Estetiska programmet med inriktning musik får du en bred utbildning med en kombination av både teoretiska studier och möjlighet att utveckla dina musikaliska färdigheter. Vi jobbar utifrån dina förutsättningar och utforskar och utvecklar varje elevs unika röst eller spelstil.

Antagningsgräns
490 p (inkl. arbetsprov)

Antagningsgräns, median
546 p

Högskolebehörighet
Ja

Schema
Visa schema

Poängplan (kurser)
Visa poängplan

Om programmet

Passar dig som

Om du vill utvecklas både på ditt huvudinstrument och som musiker i stort så är estetiska programmet rätt för dig. Du kommer att utmanas både musikaliskt, sceniskt och teoretiskt och jobba med många olika musikstilar i både små och stora konstellationer – allt ifrån pop, rock och soul till RnB, blues och modern dansmusik. Vi lägger stor vikt vid sceniskt uttryck och under dina tre år på programmet kommer du att både delta i och arrangera olika konserter.

Vanliga framtidsyrken

Det estetiska programmet är högskoleförberedande och kan ge samma behörighet som samhällsprogrammet. Efter studenten kan du studera vidare inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Estetiska programmet öppnar också upp vägen till yrken man kanske inte tänker på. Att kunna skapa kontakt med en publik är idag ett viktigt verktyg och utbildningen gör att du kan närma dig olika yrken och utbildningar med en unik uppsättning färdigheter.

Det här gör vi

  • Sök till TG Musik. Inför läsåret 2021 lanserar vi möjligheten att söka med EDI som huvudinstrument.
  • Musikeleverna på estetiska programmet har tillgång till ljusa anpassade ensemble- och övningsrum för lektioner och egenstudier.
  • I anslutning till Tumba gymnasium ligger Tumbascenen. Under dina tre år på programmet kommer du att stå på den här scenen många gånger.
  • Genom ett samarbete med YH-utbildningen Livesändningsspecialist på Xenter får eleverna proffsigt inspelade konserter med möjlighet att utveckla sitt scenspråk.

Frågor & svar

För att komma in på estetiska programmet på TG behöver du göra arbetsprov/audition. På arbetsproverna kan du som mest få 320p (om du får A) och det läggs då på dina poäng från högstadiet.

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som ger grundläggande behörighet. Programmet är till stor del baserad på praktiska arbetsmoment med långa sammanhängande lektionspass varje vecka för att skapa bilder, film eller musik.

När du gått färdigt utbildningen kan du gå vidare inom media, konst eller musikområdet. Utbildningen ger en bra grund för fortsatta studier på folkhögskola, universitet eller högskola, och lägger du t.ex. till Matte 2b så motsvarar utbildningen samhällsprogrammet behörighetsmässigt.

Programmet ger i grunden både grundläggande samt viss särskild högskolebehörighet, till exempel mot studier inom humaniora, juridik och utbildning. Behörigheten kan lätt utökas via det individuella valet och ger då behörighet till exempelvis beteendevetenskap, ekonomi och samhällsvetenskap

Skolan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och om undervisningen behöver förläggas på distans så anpassar vi lektionerna och upplägget så att även de praktiska delarna av utbildningen går att genomföra under de förutsättningar som finns. Detta har fungerat bra under våren 2020.

Från Södra station tar det 23 minuter med pendeltåget. Från Södertälje C tar det 19 minuter. Skolan ligger två minuters gångväg från pendeltågsstationen.

Ja, om du bor minst 6 km från skolan.

Personal & lärare

Porträttfoto av Camilla Bergman

Camilla Bergman

Biträdande rektor, Skolledning

camilla.bergman@botkyrka.se

070 880 40 77

Bitr. rektor: Estetiska- humanistiska och samhällsprogrammet, biblioteket och internationella utbyten

Porträttfoto av Stein Gloppestad

Stein Gloppestad (SLO)

Program- och alagsansvarig

stein.gloppestad@botkyrka.se

Programansvarig Estetiska programmet musik (Kulturskolan)

Porträttfoto av Anders Nyström

Anders Nyström (ANY)

Lärare

anders.nystrom@botkyrka.se

Elgitarr

Porträttfoto av Per Bejstam

Per Bejstam (PBE)

Lärare

per.bejstam@botkyrka.se

Musikproduktion

Porträttfoto av Ken Sundberg

Ken Sundberg (KSU)

Lärare

ken.sundberg@botkyrka.se

Elbas

Porträttfoto av Julia Josephson

Julia Josephson (JUN)

Lärare

julia.josephson@botkyrka.se

Sång